Zakaj pekoče snovi pečejo?
Pekoče snovi so kemično zelo različne organske spojine. Povzročajo vzdraženje receptorjev za temperaturo in bolečino, kar čutimo kot pekoč in vroč občutek.
Čemaž
Te snovi vzdražijo živčne čutilne celice v ustih, grlu in želodcu, te pa pošljejo živčne impulze naprej v možgane. Odgovor možganov je aktiviranje živca vagus, ki poteka skozi vrat in prsi do trebuha in s svojimi vejami oživčuje številne pomembne telesne organe – grlo, žrelo, sapnik, pljuča, srce in velik del prebavil. Zaradi tega ob zaužitju pekočih snovi smrkamo in se solzimo.
Hren
Zdravilni učinki pekočih snovi
Nekatere pekoče snovi dajejo zdravilnim rastlinam anestetični učinek, druge dražijo kožo tako močno, da povzročajo vnetje, nekatere pa delujejo antibiotično ali baktericidno.
Ingver
Nekatere pospešujejo izločanje sline in s tem povečujejo izločanje želodčnega soka. Tako pospešujejo delovanje želodca in črevesa.
Črni poper
Nekatere pekoče snovi spodbujajo tudi dihalni sistem in oženje ter širjenje žil. Pri notranji uporabi izboljšujejo prebavo in ženejo vetrove.
Česen
Uporabljamo jih tudi pri revmatičnih in mišičnih bolečinah za vtiranje v kožo. Zaradi draženja kože vplivajo proti vnetnim procesom in mišičnim bolečinam pri najrazličnejših vrstah revmatizma.
Čili